Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A TAO-ról tiszta szóval

2017.03.06

Az elmúlt napokban több fórumon is szándékosan ferdített, fals információk jelentek meg a TASK/TFCE 2016-2017-es TAO támogatását illetően. Bár Egyesületünk álláspontja szerint nem kíván feleslegesen vádaskodásokra reagálni, mivel sok esetben már a TFCE jó hírét rontó információk terjengenek, ezért tisztázni szeretnénk a dolgot végérvényesen.

Először is rögzítsük, hogy a TASK/TFCE és a Tatabánya FC Kft. két teljesen különálló jogi szervezet, külön adószámmal, külön banki adatokkal, külön MLSZ regisztrációs számmal.
Másodszor pedig jelezzük, hogy a TFCE és a TASK egy és ugyanaz a jogi személy, a 2016.12.07-én tartott közgyűlésen a tagság névváltoztatásról, és telephely váltásról döntött.

A TASK/TFCE 2016.04.30-as határidőig elkészítette a 2016-2017-es bajnoki évadra szóló TAO pályázatát. Már az előkészítés során nehézségekbe ütköztünk, hiszen hiába volt élő megállapodásunk az NB3-ban szereplő Tatabánya FC Kft-vel az utánpótlás csapatok versenyeztetése terén, ezt a megállapodást a TAO rendszerben nem vehették már figyelembe. Így a TASK/TFCE a 2016-2017-es bajnoki szezonra szóló TAO pályázatát felnőtt csapat nélküli amatőr egyesületként adta be. Az utánpótlás típusában pedig Egyéb UP kategóriában szerepel az Egyesület. Ennek megfelelően Egyesületünk a 2016-2017-es TAO évadban nem is pályázhatott Személyi jellegű támogatási keretre. 
Fenti adatok a www.tfce.hu oldalon lévő TAO PROGRAM menüpontban elérhetőek és megtekinthetőek.

A TASK/TFCE részére megítélt összegek is nyilvánosak, megtekinthetőek. Az utánpótlás-nevelés feladatok ellátására - magyarán edzői juttatásokra, pályabérlésekre, utaztatásra, felszerelésekre, orvosi kiadásokra, stb - 48.638.673 HUF összeget, míg a lentebb részletezett tárgyi jellegű beruházásokra 88.206.718 HUF összeget ítélt meg az elbíráló szerv az Egyesület pályázata alapján. Ezek az összegek azonban nem állnak azonnal senki rendelkezésére. A határozat kézhez vétele után az Egyesületnek támogató, és partner cégeken keresztül kell ezeket a pénzeket összegyűjtenie felajánlásokból.
A TASK/TFCE a tárgyi eszköz beruházásban szereplő összetett tételek - a Grosics Stadion öltözőfelújítási projektje, valamint a strandon kialakításra kerülő homokos strandfoci pálya, amik mind közhasznú célokat szolgálnak, nem Egyesületünk önös érdekeit - hosszú áttekintése miatt a 2016-2017-es bajnoki szezonra vonatkozó TAO határozatot csak 2016.12.06-án kapta meg. Ebből kifolyólag jelenleg is folyamatban van a TAO keret feltöltése, az Egyesület utánpótlás-nevelés számára megítélt összegnek még közel harmadát sem tudta lehívni.
A TAO-programban való részvétel, illetve a megítélt pénzek lehívásának feltétele, hogy az Egyesület köztartozás-mentes legyen. Ez minden hónapban a nyilvántartó szervtől kiváltott igazolással támasztandó alá. Enélkül a cégektől érkező összegek nem juthatnának el az Egyesülethez.

A TAO pályázat beadásakor tehát a Tatabánya FC Kft. már nem számított a TASK/TFCE felnőtt csapatának, az Egyesület pedig ekkor még nem rendelkezett saját felnőtt csapattal. Megjegyzendő, hogy mivel a TAO program az utánpótlás nevelést támogatja, amit Egyesületünk végez, ezért a Tatabánya FC Kft-nek abban az esetben sem lett volna tényleges köze a TAO pénzekhez, ha figyelembe vette volna az elbíráló szerv az együttműködési megállapodást.

A külföldi játékos szerepeltetése előre látható komoly probléma volt 2016 tavaszán a pályázat összeállításakor, figyelembe véve a Tatabánya FC Kft. játékospolitikáját. A két félnek végül sikerült kompromisszumra jutni a kérdésben, és 2016.04.06-án aláírt megállapodásban a Tatabánya FC Kft. vállalta, hogy nem szerepeltet külföldi labdarúgót a bajnoki mérkőzéseken a 2016-2017-es évadban. Ha mégis külföldi játékos lépne pályára a Tatabánya FC Kft-ben akkor az NB3-as klubnak ügyvédi letéti számlán garantálnia kellene azt a pénzösszeget amitől Egyesületünk elesik. Amennyiben ez, illetve a másik kikötés - nevezetesen a korábban a Tatabánya FC Kft. számára kifizetett 4.800.000 HUF kölcsön visszafizetése 2016.06.30-ig - nem teljesül, úgy Egyesületünk elállhat a további együttműködéstől, ezzel biztosítva az utánpótlás további zavartalan működését.
Ha külföldi játékos pályára lép a Tatabánya FC Kft. csapatában, abban az esetben a TASK/TFCE a megítélt támogatás utánpótlás-nevelési részére, valamint a felmerülő bírságok visszafizetésére lenne kötelezett.

Felmerült további "vádaskodásként", hogy egyesületünk nem indíthatott volna felnőtt csapatot a 2016-2017-es bajnoki évadban akár a TAO program, akár a Tatabánya FC Kft-vel kötött megállapodás miatt. Mivel a Megye III-as bajnoki sorozatban nincs utánpótlás csapat szerepeltetési kötelezettség a nevező csapatoknak, ezért semmilyen formában nincs összefüggés a Tatabánya FC Kft-nek szerződésben biztosított utánpótláscsapatok versenyeztetése és a TASK/TFCE felnőtt csapata között. A TAO program pénzügyi keretei pedig az utánpótlás-nevelést segítik, ezért ennek szintén semmi köze a TASK/TFCE felnőtt csapatához.
Felnőtt csapat versenyeztetésére vonatkozó korlátozás Egyesületünk alapszabályában sem szerepel.

Összegezve a kérdéskört:
1. Nem igaz az az állítás, hogy a TASK/TFCE a Tatabánya FC Kft. jogán kapna bármilyen támogatási pénzt
2. Nem igaz az az állítás, hogy a TASK/TFCE 180 milliós tétel visszafizetésére lenne kötelezett a Tatabánya FC Kft. szerződésszegése esetén, hanem 48 milliót, plusz a felmerülő kamatokat, büntetéseket
3. Nem igaz az az állítás, hogy a TASK/TFCE a fenti összegből már most gazdálkodna, hiszen zömében még le sem hívta
4. Nem igaz az az állítás, hogy a TASK/TFCE bármi nemű köztartozással rendelkezne
5. Nem igaz az az állítás, hogy a TASK/TFCE TAO programja csak az Egyesület érdekei szerint készült
6. Nem igaz az az állítás, hogy a TASK/TFCE nem indíthatott volna felnőtt csapatot a 2016-2017-es bajnoki évadban

Bízunk benne, hogy a fenti információk mindenki számára segítenek megítélni, hogy mennyire komolyak és szavahihetőek azok a "pontos értesülések", amiket az elmúlt napokban olvasni lehetett bizonyos fórumokon.